Estetik Meme’nin Gerçek Hikayesi

Meme estetiği denilince ilk akla gelen şey protezli memelerin “yapay” olması. Peki neden yapay olsun meme? Silikon protez, memeye yapaylık mı kazandırıyor? Bence incelenmesi gereken şey, doğal memenin özellikleri neler?

 

Memenin Davranışı

Evet çok doğru. Memenin de bir davranışı var. Küçük veya büyük, doğal meme farklı durumlarda farklı davranır. Her ne kadar meme dokusu memeyi oynatacak bir kas veya ekleme sahip değilse de meme aslında hareketli bir organdır! Yürürken, koşarken, el sallarken, sırt üstü yatarken, yana uzanırken, sutyen veya sutyensiz, meme hareket eder. İşte bu hareket memeyi ele verir! Sonuç olarak, hareketsiz bir meme yapay durur.

Meme dokusu embriyolojik olarak deriden kaynaklanan “yuvarlak” bir organdır. Altındaki göğüs kafesine, pektoral kasa sıkı bir bağlantısı yoktur. Meme, göğüs kafesinin üstüne sıkı bir şekilde değil, sallanarak oturur. Bu yüzden hareket sırasında memeler, göğüs kafesi ve göğüs kaslarına göre daha gevşek bir davranış sergiler ve sallanırlar. Kişi ayakta iken göğüs kafesinden hafif sarkarak damla şeklini alırlar. Kişi sırt üstü yattığında ise yuvarlak şeklini alır, göğüs kafesinin eğimine göre yanlara kayarlar. İşte doğal meme böyle davranır!

 

Memenin Boyutu

Kimi büyük meme, kimi küçük meme ister. Kimi ne istediğini bilmez, kimi kendini doğru ifade edemez. Kimi çok bilir, protez modeliyle gelir; kimi hiç bilmez, eşine sorar. Protez seçimi, meme büyütme ameliyatının neredeyse en önemli aşamasıdır. Bilinmesi gereken şey ise, her protez her hastada aynı durmaz. Ve her boyuttaki meme her kadında güzel durmaz. Boyunuz, omuz ve kalça genişliğiniz dikkate alarak bir meme boyutu planlanmalı.

Her kadının göğüs kafesinin genişliği, çapı, şekli; mevcut memesinin genişliği, hacmi, şekli ve duruşu farklıdır. Meme dokusunun göğüs kafesine göre oranı, pozisyonu ve gevşekliği, deri miktarı ve meme başının yeri, hepsi farklıdır. Bu nedenle meme estetiğinde kullanılacak meme protezi her hasta için özel olarak planlanmalıdır. Doğal ve güzel bir sonuç için, meme silikonu kadının göğüs kafes şekline, meme şekline, meme genişliğine ve istenilen boyuta göre seçilmelidir. Protezin hacmi ise en önemsiz değer! O yüzde “kaç cc’lik silikon kullanacaksınız” sorusunun yerine, nasıl bir meme istediğinizi düşünün ve anlatın.

 

Kim Anlar? Kim Anlamaz?

Meme silikonunun seçiminde en önemli faktör kişiye özel planlanmış silikonun şekli ve boyutudur. Ancak mutlaka dikkate alınması gerekenler arasında silikonun yumuşaklığını ve hangi plana yerleştirileceğini de unutmamak lazım. Meme dokunuza uygun yumuşaklığa sahip bir silikon implant, anatominize uygun doğru bir planda yerleşmiş bir meme protezi, kolay anlaşılmaz, dokunulduğunda da kendini belli etmez.

 

Kas Zarı Altı Tekniği ve Yeni Nesil Protezler

Genel olarak, protez ya kas altı ya kas üstü konulur. Burada bahsi geçen kas aslında kolumuzun hareketinden sorumlu olan “pectoralis major” kasıdır. Kas altı ve kas üstü tekniklerin her ikisinin de avantaj ve dezavantajları vardır. Kasın altına bir protez koymak aslında fizyolojik ve anatomik bir meme büyütme yöntemi değildir. Sonuçta meme dokumuz pektoral kasın altında bir doku değil. Kas üstüne yerleştirildiğinde ise protez görünür veya kolay yer değiştirir.

Genel olarak bilinen meme protez şekilleri, yuvarlak ve damla (anatomik) protezlerdir. Daha yeni nesil olarak tanımladığım protezler ise hastanın hareketine göre şekil değiştirir. Kişi yatarken yuvarlak, ayakta iken damla şeklini alır. Bu davranış size bir şey hatırlattı mı? Evet gerçek meme aslında böyle davranıyordu!

Ben pratiğimin büyük bir kısmında subfasyal denilen (kas zarı altı) tekniğini kullanmaktayım. Bu teknikte yeni nesil meme protezi, kas altına değil, kasın “fasya” denilen zarının altına yerleştirilir. Bu fasya protezin yer değiştirmesini engellerken, kas kesilmediği için kas altı tekniğinin hiçbir dezavantajı görülmez. Hastada neredeyse hiç ağrı olmaz. Ancak en önemlisi meme ve protez aynı cepte oldukları için, meme ve protez birlikte hareket eder. Yeni nesil protez de meme gibi davrandığı için memenin dinamiği, yani hareketleri bir bütün olarak gerçek memeye çok yakın olur!