Meme Estetiği

Meme, her kadının çok önemli bir organıdır ve bu durum meme estetiğinin önemini daha da arttırmaktadır. Meme, hem fonksiyonel, hem estetik, hem de psikolojik görevi olan bir organdır. Güzel bir meme için, meme başının yerinin doğru noktada olması, meme boyutunun vücuda (omuz, kalça genişliği) ve göğüs kafesine göre orantılı olması gerekir. Meme dokusunun kıvamı ve meme sertliği, estetik açıdan son derece önemlidir. En önemlisi ise memenin dinamiğidir. Burada kastettiğim şey şudur; meme çoğu kişiye göre statik (sabit) bir organ olsa da, bana göre son derece hareketli bir yapıdır. Bir kadın yürüdüğünde, koştuğunda, kolunu kaldırdığında, yan yattığında memenin şekli değişmelidir. Doğal bir meme estetiği için, yapılan operasyon sonucu ortaya çıkan meme, bu dinamiğe uygun davranmalıdır.

 

Meme Büyütme Teknikleri

Meme dokusuna hacim katmak için 2 seçenek mevcuttur. Bir, kendi dokunuzla yağ enjeksiyonu; iki, silikon protez. Yağ enjeksiyonu genelde her hasta için uygun değildir. Anatomik olarak uygun ama küçük bir meme dokusu var ise, ve tabi ki vücutta greft olarak alınabilecek yeterince yağ dokusu mevcut ise, 1-2 seans yağ enjeksiyonu ile meme büyütülebilir. Ancak deri yetersiz, meme dokusu deforme ise meme silikonu şarttır.

 

Kas Altı Mı Kas Üstü Mü?

En çok sorulan ve merak edilen konulardan bir diğeri ise, protezin kas altı mı yoksa kas üstü mü yapılması konusudur. Memeyi büyütmek istediğimizde, aslında meme dokusunun altına silikon implantı eklemek en uygun seçenektir.  Ancak çok zayıf hastalarda veya neredeyse hiç meme dokusu olmayan kadınlarda, protez silueti deriden belli olabilir ve yapay bir görüntüye sebebiyet verebilir. Bu yüzden, bu durumu kamufle etmek amacıyla, çok zayıf hastalarda protezin üst hatlarının görünmemesi için, silikon implantın bir kısmı pektoral kasın altına konularak, görüntü uğruna fonksiyon kısmen feda edilir. Bahsedilen kas (pektoralis majör) aslında kolumuzu döndüren bir göğüs kasıdır.

 

Kas Zarı Altı Tekniği Nedir?

Kas altı ve kas üstü tekniklerde, her ikisinin de avantaj ve dezavantajları vardır. Kasın altına bir protez koymak aslında fizyolojik ve anatomik bir meme büyütme yöntemi değildir. Sonuçta meme dokumuz pektoral kasın altında bir doku değildir. Kas üstüne yerleştirildiğinde ise protez görünür veya yer değiştirir durumda olabilir. Bu yüzden ben pratiğimin büyük bir kısmında bu iki tekniği değil de, subfasyal denilen (kas zarı altı) tekniğini kullanmaktayım. Bu teknikte protez kas altına değil, kasın “fasya” denilen zarının altına yerleştirilir. Bu fasya protezin yer değiştirmesini engellerken, kas kesilmediği için kas altı tekniğinin hiçbir dezavantajı görülmez. Hasta neredeyse hiç ağrı çekmez. Ancak en önemlisi meme ve protez aynı cepte oldukları için, memenin dinamiği, yani hareketleri, gerçek memeye çok yakın olur.

 

Meme Protezi Şekilleri ve Modelleri

Genel olarak bilinen meme protezi şekilleri, yuvarlak ve damla (anatomik) protezlerdir. Hangi şekilde protezin daha doğal bir sonuç vereceği ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Daha “yeni nesil” olarak tanımladığım protezler ise hastanın hareketine göre şekil değiştirir. Böylece hem yuvarlak hem anatomik protezlerin özelliklerini taşırlar.

 

Meme Dikleştirme Ne Zaman Gerekir?

Genel olarak meme başı olması gereken yerden daha düşük veya büyük ise, meme dikleştirme (mastopeksi) yapmak gerekir. Meme dokusu yeterli miktarda ise sadece fazla deriyi toparlamak (lifting) yeterli olurken, meme dokusunun yetersiz olduğu durumlarda mutlaka ek olarak silikon implant  (augmentation mastopexy) da eklemek gereklidir.

 

Meme Küçültme Teknikleri

Meme küçültme özellikle genç hastalarda çok önemli bir ameliyattır. Çünkü bu operasyon sonucu estetik sonucun dışında, emzirebilme özelliği ve meme başı hissiyatının bozulmaması büyük önem taşımaktadır. Bir çok meme küçültme tekniğine göre daha zor olmasına rağmen; emzirme oranlarının çok yüksek olması, meme başına zarar verilmemesi ve sonuçların çok doğal olmasından dolayı, uygun hastalarda, “santral pedikül” tekniği ile meme küçültme/dikleştirme yapmaktayım.

 

Meme Küçültme ve Dikleştirme de İz Kalır Mı?

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatlarında fazla deri alındığı için, deride mutlaka kesiler yapılır. Genel olarak  bu ameliyatlarda iz “ters-t” denilen paternde olur. İzin kalitesi ise cerrahi işlemin titizliği, sigara kullanımı, verilen tedavilerin düzenli kullanması ve genetik faktörlere bağlıdır.

 

Meme Estetiği Fiyatları

Meme büyütme, dikleştirme ve küçültme ameliyatlarının ücretleri, genelde yapılacak ameliyatın süresi, kullanılacak protezlerin marka-model ve ameliyatın yapılacağı hastaneye göre değişiklik gösterir. Doğru bir ücret bilgisi için mutlaka muayene olmanız gerekir.