Silikon Protez Nereye Yerleştiriliyor?

Meme büyütme ameliyatları, memelerin büyüklüğünü arttırmak için yapılan ameliyatlardır. Bu büyüme etkisi, göğüslerin içine yerleştirilen silikon protezler sayesinde elde edilebilmektedir. Meme büyütme ameliyatlarının başlıca yapılma hedefleri meme boyutunu arttırmak ve memeye şekil vermek olarak özetlenebilir. Hasta operasyon esnasında yerleştirilen protezler yardımıyla memelerinin büyüklüğünü arttırabilir, hacim kazandırabilir, dirileşme sağlayabilir ve şekil değişikliği yaratabilir.

Meme büyütme ameliyatlarında protezlerin yerleştirildiği düzlem ile ilgili olarak en çok bilinen iki yöntem, kas altı ve kas üstü yöntemler olarak ifade edilebilir. Kas altı yöntemde, protez göğüs kası altına yerleştirilir. Kas üstü yöntem de ise protez kas üzerine, meme bezleri dokusu altına yerleştirilir. Ayrıca ‘’sub-fascial (kas zarı altı)’’ ve ‘’dual plane’’ gibi protez konumlandırma teknikleri mevcuttur. Protez konumlandırma teknikleri özellikle meme büyütme ameliyatı olacak hastanın anatomisine göre belirlenmelidir. Kimi teknikler kimi anatomiler için daha uygundur ve alınacak sonuçları etkilerler.

Meme büyütme ameliyatının kas zarı altı yöntemle gerçekleştirilmesi demek, protezlerin ‘’fasya’’ denilen, göğüs kasını kaplayan tabaka, zar ile göğüs kası arasına yerleştirilmesi demektir. Protezlerin bu düzlemde yerleştirilmesinin, birtakım komplikasyonlara dair risklerde azalma, daha doğal ve göze hoş gelen sonuçlar elde edilmesi gibi birçok avantajı vardır. Kas zarı altı yöntem kullanıldığında göğüs kası kesilmediği için ve protezler onun arkasına yerleştirilmediği için, genel olarak daha konforlu bir protez yerleştirilme yöntemi olmakla beraber, bu yöntemle gerçekleştirilen meme büyütme ameliyatından sonraki iyileşme süreci de daha konforludur.

Meme büyütme ameliyatı esnasında protezlerin göğüslerde hangi düzleme yerleştirildiği doğal sonuçlar alma konusunda bir etkendir. Özellikle meme dokusu az olan kişilerde, kas üstü protez konumlandırılması doğallıktan daha uzak, anlaşılabilir hatta protezlerin elle hissedilir halde olmalarına sebep olabilmektedir. Her hastanın uygunluğu farklı olabilmekle beraber, kas altı ve kas zarı altı yöntemlerin daha doğal sonuçlar sağladığı söylenebilir.